Despre Târgu Mureș

Informații generale

Târgu Mureș, reprezintă reședința și implicit cel mai mare municipiu al județului Mureș, care este poziționat în mijlocul Transilvaniei istorice, având la marginile sale cursul superior al râului Mureș. Orașul este poziționat în zona central-nordică a României iar delimitarea geografică este reprezentată pe de o parte de râul Mureș iar pe de altă parte de, dealul Cornești (locul de desfășurare al competiției ASCOTID Trail Race). Menționând dimensiunile acestei reședințe de județ, amintim faptul că orașul se regăsește pe a șaisprăzecea poziție în cadrul orașelor din România, însă a șasea din zona Transilvaniei.

Obiective turistice

Orașul Târgu Mureș deține o serie de puncte importante de vizită care atestă importanța turistică a acestei zone specifice din Transilvania. Primul obiectiv important este reprezentat de partea centrală a orașului, piața centrală, denumită Piaţa Trandafirilor. Această zonă a orașului este renumită datorită trandafirilor care îmbogățesc frumusețea zonei centrale de zeci de ani. Clădirile construite în stil baroc, neoclasicist și secesionist, dintre care amintim,  Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, Turnul franciscanilor, Palatul Culturii sau fosta primărie, înconjoară zona centrală a orașului, oferind o notă diferită asupra priveliștii. Cetatea medievală oferă o importantă parte a istoriei îndelungate a orașului care de-a lungul timpului a avut o putere importantă din punct de vedere economic în Principatul Transilvaniei.

Biserica şi Cetatea medievală reprezintă cele mai vechi construcţii arhitecturale ale oraşului. Cetatea deține un zid cu șapte bastioane construite la rândul lor de breslele oraşului. În interiorul cetății se regăsește și biserica reformată, care deține caracteristicile stilului gotic, semnalate încă din anul 1492. De asemenea, se vor putea regăsi şi o serie de clădiri, din secolele XVI-XVIII, printre care se află Biblioteca Teleki şi clădirea Tablei Regale.

Orașul Târgu Mureș alinează numeroase biserici, câteva dintre ele datând chiar din secolele XVI-XVIII. Acestea au menirea de a reprezenta diversitatea și de oferi confesiuni creştine specifice tuturor oraşelor şi satelor Transilvănene – romano-catolic, reformat, evanghelic, unitarian, ortodox, greco-catolic şi altele – precum şi cultul mosaic. Biserica ortodoxă de lemn, construită în 1793 şi pictată în 1814 este unică prin vechime, în cadrul oraşelor Transilvaniei.

Clădirea în stil secesionist a Palatului Culturii găzduiește vestita Sală de Oglinzi. Vitraliile aflate aici, au menirea de a reprezenta diferite scene din baladele secuiești, fiind reprezentative pentru întreaga zonă geografică iar sala de concerte adăpostește orga care se regăsește în același loc de la începutul secolului.

Dintre varietatea obiectivelor turistice, amintim și muzeele care pot fi vizitate. Numărul acestora este capabil să satisfacă toate cerințele și interesele populației, amintim:

  • Muzeul de Istorie şi Arheologie, Muzeul de Artă, Biblioteca Judeţeană şi Filarmonica de Stat (găzduite în incinta Palatului Culturii)
  • Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Târgu –Mureş
  • Muzeul de Ştiintele Naturii Târgu –Mureş
  • Muzeul – Casa Memorială şi Biblioteca Bolyai Farkas
  • Casa Memorială Avram Iancu

Facilităţile existente, care îmbunătăţesc modul de petrecere a timpului liber sunt în strânsă legătură cu aşezarea geografică pe care oraşul o deține. Prezența râului Mureş a militat spre construirea Complexului de agrement Mureşul (cunoscut sub denumirea Weekend). În interiorul complexului există mai multe bazine pentru înot şi unul pentru plimbări cu barca, acesta din urmă comunicând direct cu râul Mureş. Tot aici sunt amplasate şi o serie de terenuri sportive care permit practicarea unor sporturi precum tenis, fotbal, volei.

Platoul Corneşti reprezintă punctul de întâlnire al sportivilor care se vor întrece în prima ediţie a competiţiei de alergare ASCOTID Trail Race. Această zonă specială a oraşului Târgu Mureş reprezintă cel mai înalt punct din oraş, fiind amenajat la altitudinea de 448 metri, oferind astfel o perspectivă încântătoare asupra văii superioare a Mureşului. Este locul unde săptămânal se întâlnesc zeci de oameni spre petrecerea timpului liber prin prisma unui număr crescut de activităţi disponibile, dintre care amintim poziţionarea Grădinii Zoologice (cel mai important punct de atracţie), a spaţiilor special amenajate pentru copii şi implicit pentru plimbare şi realizarea de activitate fizică. În completare, amintim că Platoul Corneşti dispune de două piste de alergare, cu zgură, cea de distanţă medie acoperă un traseu de 1,2 kilometri, în timp ce traseul cel mai lung este de 1,7 kilometri (traseul stabilit pentru Cursa de Copii) şi parcurge întreaga zonă stabilită. Mai mult de atât, aparatele de fitness instalate în aer liber asigură doritorilor de mişcare o completare perfectă a programului de efort fizic realizat. Partea de distracţie a copiilor nu este lăsate deoparte, dimpotrivă, reprezintă unul dintre cele mai importante şi bine dezvoltate proiecte spre deliciul copiilor. Parcul de joacă dispune de o varietate de atracţii printre care amintim cele clasice reprezentate de carusele iar parcurgerea întregii zone a Platoului Corneşti se poate realiza prin trenuleţul care dispune de o locomotivă şi trei vagoane iar desginul acestuia este în strictă concordanţă cu persoanjul animat Thomas.

Grădină Zoologică, a doua din ţară ca întindere şi varietate a speciilor, a fost înfiinţată în anul 1960 şi este amplasată într-un parc deosebit, în incinta Platoului Corneşti. Construită pe o suprafaţă de circa 20 ha, grădina zoologică are în îngrijire peste 500 de animale, acestea fâcând parte din 120 de specii. Printre animalele care pot fi admirate de cei care trec pragul grădinii se află: urşi, lei, lupi, leoparzi, jaguari, şerpi, crocodili și maimuțe. Traseul competiției, pentru probele de cross, respectiv semimaraton va înconjura acest spațiu amenajat în dreptul țarcului cu urși.

Ultimele știri

Final – Ediția 4

Dragi participanți, Ediția a 4-a a luat sfârșit. Cu această ocazie dorim să vă mulțumim că ați fost alătur Mai mult...

Program competiție

Astăzi, 29.09.2018, vă așteptăm în intervalul orar 16.30 – 19 la Cupola din Cetatea Medievală pentru ridi Mai mult...

Validare 26.09.18

#AMR 3 zile Dorim să reducem timpul de așteptare la ridicarea kit-ului. Astfel, rugăm toți sportivii care au rea Mai mult...